Intervju med andre styrmann

En svenske og en nordmann styrer verdens største cruiseskip, Harmony of the Seas. Cruisebloggen/Kryssningsbloggen fikk et eksklusivt intervju med Isak Luther fra Uddevalla, som jobber som andre styrmann om bord.
Isak Luther, Harmony of the Seas
Verdens vakreste kontorutsikt
Isak Luther drømte om å bli sjøkaptein. Nå jobber han som andre styrmann hos RCL Cruises Ltd. Isak har det ansvarsfulle oppdraget sammen med norske Kaptein Johnny Faevelen, å styre 362 meter lange, 66 meter brede og 18 dekk høye Harmony of the Seas.

Cruisebloggen fikk slå av en liten prat med Isak Luther, 24 år. Han forteller om en helt vanlig arbeidsdag ombord, om verdens vakreste kontorutsikt, hvordan det er å jobbe hvor andre er på ferie, samt om hjemlengselen.
Isak Luther och Johnny Faevelen

Intervju Isak Luther, andre styrmann på verdens største cruiseskip
Harmony of the Seas har plass til nesten 9 000 mennesker inkludert besetningen. I skrivende stund seiler skipet i Middelhavet. Fra november i år flytter hun seg over til Karibien og vil seile ukentlig fra Fort Lauderdale.

Hei Isak! Hvordan kommer det seg at du begynte å jobbe til sjøs?
– Hei! Opprinnelig ville jeg begynne å jobbe for Kystvakten. Jeg begynte å studere på Sjøfartsgymnaset i Skärhamn for å få mer erfaring og bli mer sjøvant. Under studiet praktiserte jeg på flere handelsfag hvor jeg fikk opp øynene for sjømannsyrket. Jeg valgte derfor å studere ved Chalmers tekniske høyskole etter jeg var ferdig på gymnaset. Jeg gikk opp til sjøkapteineksamen i 2015.
Isak Luther tar sikte
Hva innebærer det å jobbe som andre styrmann på Harmony of the Seas?
Min hovedoppgave er å på sikrest mulig måte navigere skipet fra havn til havn. Jeg har også en del sideoppgaver som går på sikkerhet, sier han og beskriver en helt vanlig arbeidsdag:
Isaks arbeidsdag begynner allerede rett etter midnatt. Han forbereder skipet for ankomst i neste havn. Det er mange instrumenter som skal styres og beregninger som skal gjøres. På nattskiftet inngår også å bemanne nødtelefonen, så her jobbes det døgnet rundt.
Når morgenen gryr informerer Isak om værforhold og diverse havninformasjon. Kaptein Johnny Faevelen starter skiftet sitt nå. Nordmannen og sjøkrabben med 22 års tro tjeneste hos Royal Caribbean manøvrerer det enorme skipet inn i havnene og Isak får en velfortjent pause.

Deretter fortsetter arbeidsdagen med diverse sikkerhetskontroller. Alle branndører, brandslukningsapparater, brannfilter og øvrig beskyttelsesutstyr skal kontrolleres.
Harmony of the Seas

Hva er artigst med jobben din?
– Det artigste er helt klart å kjøre skipet! Dessuten finnes det nok ingen kontorer verken i Norge, Sverige eller andre land, som har så vakker og variert utsikt som jeg får fra broen på skipet.

Du er ombord 14 uker i strekk, har du aldri hjemlengsel?
– Jo det har jeg. Den største utfordringen i jobben er å være borte fra familie og venner i så lange perioder. Etter 14 uker om bord har jeg fri i 14 uker. Heldigvis har jeg en super kjæreste og en fantastisk familie som støtter meg og aksepterer yrket mitt.

Det hjelper også på hjemlengselen at Royal Caribbean tar godt vare på sine ansatte, forteller Isak.
– De arrangerer ulike aktiviteter for oss ansatte så vi skal trives på best mulig måte siden det er så mange som er langt borte fra familiene sine. Jeg trives godt med mine kolleger!

 Hvordan føles det å jobbe blant folk som er på ferie? Blir du ikke misunnelig på alt de får gjøre mens du er på jobb?
– Selvsagt kan jeg bli litt misunnelig når jeg ser alle gjestene som går rundt og nyter alt som tilbys ombord. Jeg pleier å trøste meg med at jeg har 6 måneder ferie hvert år. Det er det ikke mange som har, konstaterer Isak med et lurt smil.

Selv om du jobber, hva vil du ikke gå glipp av om bord?
– Forhåpentligvis går jeg ikke glipp av noenting! Jeg ser frem mot å se alle aktivitetene og håper jeg får muligheten til å prøve de.

Med dette takket vi Isak for intervjuet og ønsket han god tur videre.
Harmony overview

Jobbe hos RCL Cruises Ltd?
Er du interessert i å jobbe med oss? Les mer om hvordan du går frem for å finne informasjon om ledige stillinger og hvordan du søker på  https://www.royalcaribbean.no/#!/informasjon/om-oss/jobb-hos-royal-caribbean

Skrevet av Rosita – Royal Caribbean

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *